En julsaga om hur försvarshistoria blev folkhemsmys
Publicerad: 22 december 2021
Tändstickstavlan av Bodens fästning är för den trogna Karl-Bertil Jonsson-tittaren en självklarhet. Men vad är historien bakom fästningen – och varför göra en tavla av just den? Elisabet Hesseborn, kommunikatör på SFV, ger svaret.
Julen är nog den högtid som omgärdas av absolut flest traditioner och symboler. Kanske tillhör du dem som bänkar sig framför TV:n och myser bland julkalendrar, ankor och andra traditionstyngda program. Och i tanken är vi många som reser till Norrbotten och i den djupaste snö föreställer vi oss denna symbol på julaftonskvällen. Nej, jag pratar inte om tomten.
Jag pratar så klart om Bodens fästning. Många som växt upp i Sverige sedan slutet av 70-talet känner till sagan om folkhemmets Robin Hood i Per Åhlins och Tage Danielssons klassiker, Karl-Bertil Jonssons julafton. Och det är här vi hittar den juligaste av symboler –en tändstickstavla av Bodens fästning. Så här ett år när julkalendern delvis utspelar sig i Bodens fästning och Karl-Bertil till och med blivit biofilm är fästningen extra aktuell. Men det finns en obesvarad fråga hängande i luften – farbror Arthurs tändstickstavla av Bodens fästning till byrådirektören HK Bergdahl nämns flera gånger - men tavlan syns aldrig i bild. Varför är det så roligt?
Svaret finner du i fästningens uppbyggnad, den syns nämligen inte ovan jord! Bodens fästning byggdes under 1900-talets första årtionde för att stärka landets försvar mot militära angrepp från norr. Fästningen består av fem större bergsfort och tre mindre batterier som alla ligger insprängda i bergshöjder kring Bodens tätort vid Lule älv. Bergrummen rymmer logement och förråd. Nedifrån forten når man även nedsänkta kanoner delvis dolda i berget. Så ni förstår, farbror Arthur gjorde det inte lätt för sig när han valde motiv. Tändstickstavlor blev dock väldigt populära på 40-talet sedan lagstadgad semester införts 1938. Så troligen tillverkade han den själv på lediga stunder med hjälp av hobbymaterial inköpt på postorder.
Julen, som ju också är en tid att minnas alla dem som inte längre är med oss, brukar få mig att tänka på min tidigare kollega tillika SFV:s fästningsexpert till vars födelsedag jag en gång för länge sedan tillverkade en tändstickstavla av Bodens fästning. Till skillnad från sagans direktör Bergdahl blev han verkligen glad och det hoppas vi ni också blir.
En synnerligen god jul och ett gott nytt år önskar vi er.