Nyheter

 1. Skeppsholmsbron grundförstärks

  I veckan påbörjas arbetet med att grundförstärka Skeppsholmsbron i Stockholm. Anledningen till arbetet är att det vid inspektioner har konstaterats att brons trägrundläggning har skadats, av bland annat vattenströmmar, och att brostöden rör sig.

  Publicerad: 15 september 2021

 2. Så ska läderbaggen räddas i Stockholmsområdet

  Vid Svartsjö slott i Ekerö kommun strax utanför Stockholm pågår ett åtgärdsprogram för att rädda den hotade läderbaggen, berättar Martin Elmestål från Stockholms Länsstyrelse.
     – Läderbaggen är en så kallad paraplyart, räddar man den räddar man även många fler arter, säger han.

  Publicerad: 2 september 2021

 3. Dammarbeten vid Lövstabruk

  Förvaltare Cecilia Wretling, SFV Uppsala, berättar om de pågående dammarbetena vid Lövstabruk.

  Publicerad: 7 juli 2021

 4. Stockholms observatorium i Saltsjöbaden fyller 90 år

  Den 5 juni fyller Stockholms observatorium i Saltsjöbaden 90 år – en gång ett av Europas mest framstående observatorium, beundrat av astronomer från hela världen.

  Publicerad: 5 juni 2021

 5. Kommunernas klimatkartor stöd i SFV:s arbete med klimatanpassning

  Media rapporterar allt mer om klimatförändringar och behovet av klimatanpassning. Hur går det med SFV:s klimatanpassningsarbete? Kristian Skånberg, SFV:s samordnare för klimatanpassning, berättar.

  Publicerad: 2 juni 2021

 6. En upptäckfärd i SFV:s återbruksregister

  Följ med på en upptäcktsfärd bland dörrar, stenmaterial, tegel, fönster och armaturer. I ett förråd har vi på Statens fastighetsverks samlat kulturhistoriskt intressanta inventarier som är borttagna från sina ursprungliga platser. Alla objekt i förråden registreras i en databas: Statens fastighetsverks återbruksregister.

  Publicerad: 2 juni 2021

 7. Nu kan fler njuta mer vid Skansen Kronan

  På Skansberget i centrala Göteborg tronar Skansen Kronan, ett av stadens tydligaste kännemärken med en placering som bjuder på en hänförande utsikt. 

  Publicerad: 21 maj 2021

 8. Granbarkborrens framfart i Nationalstadsparken

  Ett område som tyvärr farit illa av granbarkborrens framfart är Ulriksdalsskogen, en del av Nationalstadsparken. Mats Larshagen, skogsvaktare vid Statens fastighetsverk, har just inspekterat området där SFV i fjol tog bort ett stort antal träd som skalbaggarna förstört.

  Publicerad: 7 maj 2021

 9. Anlagd gäddfabrik i Bogesundslandets naturreservat

  Vid Söderby träsk, en del av Bogesundslandets naturreservat strax utanför Vaxholm, har Statens fastighetsverk anlagt ett så kallat gädd-BB eller en gäddfabrik i en våtmark. Projektet - som är ett samarbete med Vaxholms fiskevårdsområdesförening, Sportfiskarna, Vaxholms stad och Länsstyrelsen - är inne på sitt andra år och görs då det råder brist på både våtmarker och lekområden för gädda i den här delen av Östersjön.

  Publicerad: 4 maj 2021

 10. SFV är en del av Kulturnatt Stockholm

  En av slottet karyatider, byggd i sten. Hennes hand är avhuggen på grund av att stenen har skadats.
  Vi på Statens fastighetsverk tar er med bakom byggställningarna på Stockholms slott för att visa det hantverk som pågår vid fasadarbetena där – i både ett historiskt och nutidsperspektiv.

  Publicerad: 20 april 2021