Besöksmål Besöksmål

Bodens fästning är öppet för allmänheten. Vill du veta mer så hittar du mer information här: boden.se/rodbergsfortet

Den topphemliga försvarsanläggningen, ”Låset i norr”, har tjänstgjort under båda världskrigen och kalla kriget. I slutet av 1990-talet upphörde dess roll i det svenska försvaret, och i dag kan du få en spännande guidad tur i ett av de stora artilleriforten.

På ytan är det inte mycket som syns av den enorma fästningen, som består av omkring 1200 olika objekt och har en omkrets på cirka 25 kilometer. Det enda som kan anas mot det råa berget är inslag av stål och betong. Men under andra världskriget ingick hela 15 000 man i den strategiska anläggningens besättningsstyrka.

Bodens fästning. Stort kontorsrum med gammal teleteknik och kartor.

Foto: Elisabet Hesseborn

Viktig roll

Bodens fästning intar en viktig roll i det svenska försvarets byggnadskonst och historia. Anläggningen är en så kallade gördelfästning, vilket innebär att flera fort byggts separat och sedan länkats ihop med ett sammanhållande mellanverk.

Beslutet om en fästning i Boden växte fram i slutet av 1800-talet. Man trodde att järnvägens utbredning skulle förstärka hotet mot norra Sverige och övergav därför den gamla strategin med ett centralförsvar.

Bodens fästning. Sovsal med korrugerat plåt-tak och våningssängar i metall.

Foto: Elisabet Hesseborn

1901 inleddes sprängningsarbetet och det dröjde sedan sju år innan forten kunde tas i bruk 1908. Mellanverken skapades några år senare och anläggningen växte ytterligare mellan första och andra världskriget.

Guidade turer i Rödbergsfortet

Efter 90 års trogen tjänstgöring byggnadsminnesförklarades stora delar av fästningen 1998. Ett halvår senare upphörde fästningens roll i det svenska försvaret. I dag kan du besöka Rödbergsfortet, ett av de stora artilleriforten, och få en guidad tur genom några av de förr så hemliga militära utrymmena.

 


Hemliga rum: Se filmen Bodens fästning – experimentet och likrummet.

I ett av de nedlagda forten i den mäktiga Bodens fästning skulle tidens tand få fritt spelrum. Men det är mycket som kan gå fel, experimentet slutade i kaos.

Bilder

Bodens fästning. Detalj från en korridor. Från en vattenledning hänger en skylt där det står "Berggatan".

Foto: Elisabet Hesseborn

Bodens fästning. Inredning från 1960-talet. Bredvid en träsoffa med brun ylleklädsel står en teve och en radio med träfanér.

Foto: Elisabet Hesseborn

Bodens fästning. Detalj från kökshylla med gamla förpackningar, bland annat Trollull, Isakssons kaffe, Falu ättika och ÖEF kristvål.

Foto: Elisabet Hesseborn

Hitta hit

Hitta till Rödbergsfortet, Bodens fästning

Väbelvägen/Väg 582, 961 93 Boden

Bodens fästning på Google Maps