• Fotograf: SFV
 • Klockhuset framifrån.

  Klockhuset framifrån.

 • Klockhuset i grönska.

  Klockhuset i grönska.

 • Kontorsrum på plan 2.

  Kontorsrum på plan 2.

 • De gamla direktörsrummen minner om sedelpappersbrukets forna dagar.

  De gamla direktörsrummen minner om sedelpappersbrukets forna dagar.

 • Ett av två trapphus.

  Ett av två trapphus.

Klockhuset, Tumba bruk

Tumba bruk var länge en av landets hemligaste platser med höga säkerhetsregler. I Klockhuset tillverkades papper för sedlar och andra värdepapper. Det leder tankarna till att lokalerna skulle passa ett företag inom bank och finans, försäkring- eller säkerhetsbranschen. Men Klockhuset kan även göras om till annat än kontor. Här får fantasi och entreprenöranda komma till tals! Ett nytt kapitel ska skrivas i pappersbrukets historia.

I Tumba bruk mellan Stockholm och Södertälje hyr Statens fastighetsverk ut ett större kontorshus om ca 850 kvm ut. Huset kallas Klockhuset och har varit en symbol för Riksbankens sedeltryckeri sedan 1770. Byggnaden ligger i den vackra parkmiljön där också dagens moderna sedeltryckeri finns kvar. På området finns ett bruksmuseum med utställningar om livet på bruket, tillverkning av handgjort papper och våra sedlars historia. Här finns också café, butik och tillfälliga utställningar.

Visste du att

Hela Tumba bruksområde är en levande historisk pärla. När Riksbanken etablerade landets sedelpappersbruk här år 1755, växte ett litet samhälle successivt fram. Bruket hade till exempel egen skola, butik och brandstation. Sedeltillverkningen drivs idag av ett amerikanskt företag, Crane & Co, som även tillverkar obligationer, aktiebrev och checkar. Livet vid bruket ser förstås helt annorlunda ut, men husen och den parkliknande idylliska omgivningen vittnar om tiden då Tumba bruk var landets hemligaste plats. Fastigheterna på Tumba bruk, förutom tryckeriet, ägs fortfarande av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV). Hela bruksmiljön är skyddad som kulturminne och utgör en viktigt levande dokumentation om landets tillverkning av värdepapper genom 250 år.

Läs mer

Tumba bruk

Kontaktperson

therese segersten
Therese Segersten
Bitr. förvaltare
Tel: 010 478 71 71

Fakta och prospekt

Generellt:
Klockhusets totalyta på 850 kvm är fördelat på tre plan. Den nuvarande planlösningen gör det lämpligt för ett större företag att inreda för kontorsverksamhet. Det är också möjligt för flera hyresgäster att dela lokalerna då det finns två entréer med åtskilda trapphus.
Totalyta:
Cirka 845 kvm i tre plan. Plan 1: 304 kvm Plan 2: 305 kvm Plan 3: 236 kvm
Byggår:
Ursprungligen två enplanshus som sammanbyggdes 1778.
Arkitekt:
Ombyggnad till nuvarande utseende på 1970-talet efter ritningar av professor Johannes Olivegren.
Kommunikationer:
Med pendeltåg når du Tumba bruk från Stockholm city på 40 min. Bil från Stockholm tar 20 min via E4/E20, riksväg 226 leder förbi Tumba både söder och norr ifrån.
Parkering:
I direkt anslutning bakom Klockhuset finns goda parkeringsmöjligheter med cirka 30 parkeringsplatser. Här finns även en mindre gästparkering med plats för 10 bilar.
Inflyttning:
Efter överenskommelse
Övrigt:
Här finns också konferenslokaler, museibutik och café.
Filer:

Adress

Adress:

Tumbavägen 5

14743 Tumba
59.20184, 17.82463

Lokalens placering på en karta

Stor karta