• Om Ottenby kungsgård och den kungliga jaktparken.

Ottenby kungsgård

Besök gården, som är del av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, med den 4,6 km långa stenmuren tvärs över ön. Idag ett av landets största jordbruk. Kungsgårdsutställning i magasinet.

Sedan 1500-talet var kungsgårdarnas uppgift att förse hovet med mat. Idag är Ottenby kungsgård en del av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Ett resultat av att marken har brukats och betats i hundratals år.

Första gången namnet Ottenby nämndes var på 1200-talet, då byn ägdes av Nydala kloster. I samband med reformationen 1527 omvandlades byn till en kungsgård. När Karl X Gustav kom till makten i mitten av 1600-talet ville han koncentrera jakten till öns sydspets och lät uppföra den 4 611 meter långa »Karl X Gustavs mur« tvärs över ön. Med hjälp av denna skars den södra udden av som kunglig hjortpark, men muren var lika mycket ett monument för makt. På 1700-talet uppfördes en herrgårdsanläggning med park och trädgård.

Idag är Ottenby kungsgård ett av Sveriges större jordbruksföretag. De betande djuren är en förutsättning för att upprätthålla det karaktäristiska öländska landskapet. I magasinet finns utställningar om konst och kultur.

Faciliteter:

  • WC
  • Parkering
  • Stig
  • Butik

Öppettider, se och göra:

Ottenby kungsgård

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Ottenby Kungsgård 206

386 64 Degerhamn
56.23254, 16.41317 11

Fakta

Byggår:
1803-04 (huvudbyggnad)
Arkitekt:
Carl Fredrik Sundvall