Underhåll och energibesparing Sveriges ambassad i Helsingfors

Nu är det dags för underhållsarbeten. Nytt tak ska läggas på tre delar av fastigheten. Samtidigt passar vi på att bygga om ett fläktrum som ska serva den nya energibesparande ventilationsanläggningen. Nya markiser på fönstren mot gatan kommer ytterligare att sänka värmetillförseln till huset. Invändigt gör vi upprustning av toaletter och ytskikt på kontorsytor.

Sveriges ambassad i Helsingfors

Det var från början en av Finlands rikaste män som 1838 köpte denna tomt på bästa läge vid stadens inlopp. Där byggde han ett ståtligt hus i klassicistisk stil med drag från italiensk renässans.

Svenska staten köpte fastigheten 1921 för att där inrymma den svenska legationen. Huset behövde renoveras och byggas om för de nya funktionerna. Den svenske arkitekten Torben Grut fick uppdraget och valde att rita ett hus som var "värdigt" att vara Sveriges ansikte mot Finland, nästan en kopia av Stockholms slotts fasad mot Lejonbacken. Invändigt skulle rummen visa olika epoker av svensk storhetstid; galleriet och matsalen i klassicistisk stil, bankettsalen i barock, salong och kabinett i gustaviansk stil och bibliotek och ytterligare ett kabinett i rokoko. Möbler och konstverk har anpassats efter rumsstilarna. 1923 stod den svenska ambassaden klar.

Fyra underhållsprojekt med start juni 2016:

1. Taket på norra, västra och östra får nytt svart plåttak. Det södra taket har bytts tidigare. När man bryter upp taket var det lägligt att bygga om de två fläktrummen som står på vinden. En helt ny modern ventilationsanläggning byggs in för att vi ska kunna återvinna till- och frånluft och därmed göra en energibesparing.nytt plåttak lagt Systemet blir också mer effektivt och lättare att underhålla.
NULÄGE: Taket är lagt och klart men målningen kommer att göras under sommaren 2017 då vädret är mer lämpligt för målarjobb. Ventilationsanläggningen är färdigbyggd men ska slutbesiktigas.

 2. För att minska mängden luft/fönster som värmer upp huset sätter SFV upp 25 markiser på fönstren mot Norra Esplanaden på våning 1 och 2. De är solstyrda vilket innebär att solmätare mäter hur mycket sol som ligger på och styr hur långt markiserna ska fällas ut. Det är så kallade markisoletter som används och metalldelen kommer att färgas in i en grå nyans som liknar den som finns på fönsterkarmarna. Tyget har också en grå ton. Ett grundligt arbete för att välja den bästa typ av markis och färg har gjorts tillsammans med White arkitekter. Ett provmontage gjordes på plats i våras och godkändes av Helsingfors stad. Att göra denna typ av installationer ger både arbetsmiljömässiga förbättringar och stora energibesparingar. NULÄGE: Markiserna är nu uppsatta och i funktion. Se bilderna högst upp på sidan som visar före och efter med de nya markiserna.

3. Badrummet som ligger i anslutning till gästrummet i residenset byggs om till en mindre RWC med dusch. Det skapar plats för ytterligare två fristående toaletter som kan användas av alla besökare till residenset. NULÄGE: Badrummen är färdiga och i funktion.

4. I kontorsdelarna underhåller SFV olika ytskikt; väggar målas om, golvet i kanslidelen byts ut, ett nytt akustikinnertak med infälld LED-belysning installeras (därmed finns nödbelysning vid strömavbrott). Fast belysning i kontorsrummen byts ut och vänthallen fräschas upp. NULÄGE: Ej påbörjat. Inväntar kabeldragnings som ska göras först.

Läs mer om ambassaden här!